JAKARTA - Een terroristische groepering die banden onderhoudt met het terreurnetwerk Al-Qaeda plant moorden op westerlingen, waaronder de Amerikaanse, Britse en Australische ambassadeurs in Jakarta. Dat schrijft Amerikaanse krant The Wall Street Journal vandaag.
De Britse en Australische inlichtingendiensten hebben ,,specifieke en geloofwaardige'' informatie ontvangen dat een groep van de Jamaah Islamiyah (JI), getraind om deze moorden uit te voeren, de voorbije weken in Indonesië is aangekomen.

De leden van deze groep komen uit Mindanao (zuiden van de Filipijnen) in het oosten van Kalimantan (Borneo). De meerderheid van de leden van JI zijn Indonesiërs, waarvan sommigen werden opgeleid in Afghanistan en op de Filipijnen. De groepering zat ook achter de dubbele zelfmoordaanslag gericht tegen toeristen in Bali in oktober 2002. Daarbij vielen 202 doden, onder wie 88 Australiërs.

De Britse, Australische en Amerikaanse ambassadeurs en andere verantwoordelijken van deze ambassades zouden volgens Wall Street Journal een doelwit vormen voor JI. ,,Er is ook ongerustheid over mogelijke aanslagen tegen verantwoordelijken van buitenlandse bedrijven, voornamelijk in de mijn- en energiesector, en tegen publieke figuren in Indonesië'', aldus nog de krant.

De ambassades wilden niet reageren op het artikel. Ze zouden hun landgenoten in Indonesië hebben aangeraden om alle niet-essentiële verplaatsingen te vermijden. ,,We zijn op de hoogte van een reeks bedreigingen van de westerse belangen in Indonesië'', verklaarde een Australische woordvoerder.

,,We willen het publiek eraan herinneren dat het terrorisme verschillende vormen kan aannemen. Dat hebben we gezien in Saudi-Arabië'', aldus de Britse ambassadeur Charles Humfrey in de krant.

Op 5 augustus 2003 vielen er twaalf doden bij een zelfmoordaanslag met een bomauto voor het Amerikaanse Marriott-hotel. Onder de doden bevond zich slechts één buitenlander, een Nederlandse bankier. De leden van JI zouden zich niet akkoord hebben verklaard met de gebruikte tactiek omdat het merendeel van de slachtoffers Indonesische moslims waren, zo bleek uit een rapport van de Internationale organisatie International Crisis Group (ICG). De JI zou nu van tactiek veranderen en gerichte doelwitten kiezen.