AGUEDA - In Agueda heeft Antonio Cairoli de Grote Prijs motorcross van Portugal gewonnen. Cairoli was in beide reeksen de beste en ging op het podium onze landgenoten Ken de Dycker en Clement Desalle vooraf. Wereldkampioen David Philipaerts bezeerde zijn hand in duel met Cairoli en gaf op in de tweede manche. Vermoedelijk mag ook hij bij de reeds lange lijst met geblesseerden toegevoegd worden.
In de eerste reeks was het Max Nagl die de snelste start nam. Hij kon de leiding echter niet lang vasthouden en werd gepasseerd door David Philipaerts en Antonio Cairoli. Ken De Dycker was gestart rond de vijfde plaats en besefte dat hij vlug naar voor moest oprukken om mee te gaan met de Italianen. Samen met een opnieuw verassend goede Clement Desalle rukte hij op naar de derde plaats.

In de zevende ronde ging hij in de aanval. Hij nam de leiding over en probeerde een kloof te slaan. Philipaerts maakte een fout en viel weg naar de vijfde plaats, maar vooraan sloeg Cairoli terug. De Dycker slaagde er niet in om te volgen en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Desalle reed een verstandige race en werd mooi derde.

In de tweede reeks was Philipaerts het snelste weg. De 19-jarige Clement Desalle liet zich opnieuw opmerken en nam in de eerste ronde nog de leiding over van Philipaerts. In de derde ronde moest hij echter wijken voor een oprukkende Ken de Dycker, die wou profiteren van een slechte start van Cairoli om een kloof te slaan.

De Dycker liep tot 12 seconden uit op Cairoli, die als een wervelwind naar voor kwam. In zijn haast om terrein op de leider goed te maken kwam Cairoli in contact met David Philipaerts, die hierbij zijn hand blesseerde en uit de race verdween. Cairoli bleef aanvallen en reed ronde na ronde sneller als De Dycker.

In de slotfase vond hij de aansluiting en passeerde De Dycker, die achteraf moest toegeven dat Cairoli gewoon de beste was. Clement Desalle werd opnieuw derde, wat hem meteen zijn tweede podium van het seizoen opleverde.

In de tussenstand voor het WK heeft Cairoli nu 25 punten voorsprong op Ken de Dycker. Jonathan Barragan volgt op de derde plaats met 41 punten achterstand. Clement Desalle is zevende.

In de MX2 ging de overwinning naar thuisrijder Rui Goncalves. Goncalves werd tweede in de eerste manche en won de tweede manche. Op het podium werd hij geflankeerd door de Franse rijders Steven Frossard en Marvin Musquin.

De Fransman Gautier Paulin blijft de leider in het WK. Eerste belg was Joel Roelants op een 15e plaats. Jeremy van Horebeek had af te rekenen met pech in de eerste manche en werd 17e in de eindstand.