Help! Hadise is ziek!
Foto: epa
Op het allerslechtste moment in haar carrière, vlak voor haar deelname aan het Eurovisiesongfestival, heeft zangeres Hadise uitslag in haar gezicht gekregen. Door koortsaanvallen moet ze zoveel mogelijk in bed blijven. Het openingsfeest moest ze aan zich voorbij laten gaan.
Repeteren, repeteren, repeteren: dat was de voorbije week het rigoureuze credo van Hadise, die voor Turkije morgen aantreedt in de eerste van twee halve finales op het Songfestival. Het denkpatroon is vandaag radicaal gewijzigd in rusten, rusten, rusten. De Vlaams-Turkse, die zaterdag naar een ziekenhuis in Moskou werd gebracht voor een bloedonderzoek, is oververmoeid.

Van de dokters kreeg Hadise het dwingende verzoek om het de komende uren rustiger aan te doen. Ze verscheen gisteravond niet op de openingsreceptie, naast de drie liveshows het meest gemediatiseerde evenement van het Songfestival. Haar afwezigheid op het feestje – waar alle delegaties zich op hun paasbest gekleed vertonen voor de honderden cameraploegen en fotografen – is tekenend voor haar gezondheidstoestand.

Een complete verrassing zijn de koortsaanvallen niet voor wie Hadise in Moskou van dichtbij meemaakt. Tijdens haar publieke verschijningen op repetities, persconferenties en feestjes viel een vlek onderaan haar rechterwang op. Die uitslag is de voorbije dagen uitgebreid over de rest van haar gezicht. Een slechter moment dan vlak voor haar optreden van morgenavond in de halve finale was niet denkbaar.

Vanuit het Nederlandse kamp vernamen we hoe Hadise aanvankelijk ziek (op)viel. ‘Hadise zag er zielig uit,’ zegt Gordon. ‘Ik heb haar aangeraden de dokter op te zoeken. Ik heb haar zelfs voorgesteld om te wisselen van positie met ons, maar dat kon niet.’

Hadise moet morgen al aantreden in de eerste halve finale, Gordon en de andere twee Toppers pas donderdag in de tweede halve finale.

Hadise kwam sowieso met een fysieke achterstand aan de start. Voor haar vertrek naar Moskou had ze twee maanden Europa doorkruist ter promotie van haar Songfestivaldeelname. Die slopende tour, bovenop de voorbereidingen van haar choreografie en act, is niet in haar koude kleren gekropen. In Moskou zelf heeft ze amper vrije tijd: ze repeteert zich rot, ofwel in de Olympische Arena, ofwel in een dansstudio. Bovendien gaf ze vrijdagavond een impressionante party nabij het Rode Plein.

Komt daarbij dat Hadise als serieuze kanshebber op de overwinning geen moment rust wordt gegund. Ze torst niet alleen de hoop van zeventig miljoen Turken om de Songfestivaltrofee weer naar Istanboel te brengen, ook de buitenlandse media zien haar – samen met Noorwegen en Griekenland – als dé te kloppen kandidate. Dat brengt stress met zich mee, ook bij een ervaren zangeres die in Turkije wat gewend is qua mediabelangstelling.

Eén lichtpuntje voor Hadise: gisteren is haar oudste zus in Moskou aangekomen. Hülya (24) is haar steun en toeverlaat en sinds kort ook haar persoonlijke assistente. Wellicht zullen haar sussende woorden een nog sterker medicijn zijn dan de platte rust.

Hadise is overigens niet de enige deelnemer in de ziekenboeg. De Belg Patrick Ouchène, de leadzanger van Copycat, kampt al een week met stemproblemen. Voor hem zal het kantje boord zijn om hersteld te geraken tegen morgen.