Petacchi klopt Cavendish
Foto: mvh
Alessandro Petacchi (LPR) heeft de tweede rit in de Ronde van Italië gewonnen. Hij haalde het in een massasprint voor de Brit Mark Cavendish (Columbia-High Road).
Cavendish' landgenoot Ben Swift derde. Dries Devenyns (Quick.Step) was met een tiende plaats beste Belg.

Leonardo Scarselli was de eerste vluchter van de Giro en bleef lange tijd alleen voorop. Toen het peloton aan de plaatselijke ronden begon, werd Scarselli weer gegrepen. Onze landgenoot Gilbert probeerde in de slotronde weg te springen, Pozzato en Gasparotto gingen mee.

LPR dichtte de kloof. Ook een late uitvalspoging van Fabian Cancellara kende geen succes. De massasprint leek een makkie te worden voor Mark Cavendish, die Edvald Boasson Hagen en Mark Renshaw als laatste mannen voor zich had om de spurt aan te trekken. Toch liet hij zich verrassen. Alessandro Petacchi schoot vroeg naar de kop en Cavendish kreeg de kloof niet meer dicht.

De 23-jarige Brit behoudt en verstevigt zijn leiderstrui. In het peloton ontstond tijdens de laatste beklimming een breuk en dat bekwam vooral de Girofavorieten Ivan Basso en Levi Leipheimer slecht. Zij verloren zoals zo vele anderen dertien seconden.

Maandag trekt de Girokaravaan van Grado naar Valdobbiane over een afstand van 198 kilometer. In de finale rijden de renners over de heuvels tussen de wijngaarden van Treviso. Afwachten of dat golvende parkoers een tweede massaspurt in de weg kan staan.

Uitslag

1. Alessandro Petacchi (Lampre - N.G.C.)
2. Mark Cavendish (Team Columbia - High Road)
3. Ben Swift (Team Katusha)
4. Allan Davis (Quick Step)
5. Tyler Farrar (Garmin - Slipstream)
6. Oscar Gatto (ISD)
7. Francesco Gavazzi (Lampre - N.G.C.)
8. Davide Vigano (Fuji-Servetto)
9. Manuele Mori (Lampre - N.G.C.)
10. Dries Devenyns (Quick Step)