In Brussel hebben 3.000 werknemers van het elektriciteitsbedrijf Electrabel vanmorgen betoogd. De drie grote vakbonden hadden de manifestatie georganiseerd. Ze verzetten zich tegen het herstructureringsplan van Electrabel. Volgens dat plan worden de komende jaren zo'n 2.200 banen geschrapt.
De organisatoren van de betoging waren opgetogen over de grote opkomst. "Het succes is groter dan we gedacht hadden. Dat zegt genoeg over het algemene ongenoegen bij de werknemers," zegt ACV-secretaris Chris Vanmol.

De vakbonden protesteren onder meer tegen de verbreking van de onderhandelingen tussen de vakbonden en directie over een plan dat Electrabel voor de liberalisering van de energiemarkt moet klaarstomen.

Onderhandelingen

Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft de directie de onderhandelingen verbroken. De vakbonden protesteren ook tegen de terugtrekking door voorzitter Bernard Leemans van de paritair commissie van een eerder voorstel tot akkoord.

Staking

Vandaag werd er ook gestaakt bij Electrabel. Er waren verschillende stakersposten bij de regionale zetels. Morgen zal de staking algemeen zijn. Electrabel laat intussen weten dat de klanten geen hinder van de staking zullen ondervinden.

Evaluatie

Maandag evalueren de bonden hun acties. Het is niet uitgesloten dat er hardere acties komen. Maar die zullen steeds met respect voor de burgers gepaard gaan, is te horen. "Het recht op energie is een fundamenteel recht, het kan niet dat de burger met dezelfde problemen geconfronteerd wordt als in Californië," zegt Galler.