NEW YORK - Het dagboek dat Joeri Gagarin bijhield tijdens de allereerste bemande ruimtevlucht, is gisteren voor 171.000 dollar (7,7 miljoen frank) bij Christie's in New York geveild. Ook andere memorabilia van de verovering van de ruimte gingen onder de hamer.
In het dagboek hield Gagarin zijn ervaringen bij tijdens zijn reis om de aarde aan boord van de Wostok I op 12 april 1961. De weduwe van Gagarin bestreed gisteren in Moskou dat het geveilde document authentiek was.

Het dagboek is gekocht door een anonieme Amerikaanse verzamelaar. Volgens de Russische krant Sevodnja zou de koper Fidel Castro zijn. Het dagboek zou al in 1963 door de toenmalige Sovjetleider Chroesjtsjov aan Castro zijn aangeboden.

'Blauwe halo'

Aan het eind van het dagboek schreef de eerste man in de ruimte: 'De aarde is omgeven door een erg mooie blauwe halo. De kleur verglijdt van lichtblauw naar blauw, dan naar donkerblauw en violet en uiteindelijk naar de volkomen zwarte kleur van de hemel.' Ook beschreef hij zijn training, de gevolgen van de afwezigheid van zwaartekracht en zijn ervaringen tijdens de landing.

De hoogste opbrengst tijdens de ruimtevaartveiling ging naar een ander souvenir uit het heelal. Vier emblemen die werden gedragen door de Apollo 15-astronaut James Irwin tijdens zijn maanwandeling, kwamen voor 358.000 dollar (1,6 miljoen frank) in handen van een Amerikaanse verzamelaar.