FRANKFURT - De piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zijn om middernacht begonnen aan een 24-urenstaking. De hele dag wxaren er chaotische toestanden op Duitse luchthavens. In België valt de hindermee.
Er werden zeven vluchten van en naar België geannuleerd als gevolg van de staking. Alleen de ochtendvlucht naar Frankfürt van Lufthansa is vertrokken. De zes andere geplande vluchten zijn niet doorgegaan. Ook de laatste vlucht van Team Lufthansa naar München gaat niet door. Dat verklaart Lufthansa-woordvoerder Dirk Mampaey aan het persbureau Belga.

In Duitsland zelf was de hinder omvangrijker: in de late namiddag waren al 730 van de 1.100 geplande vluchten afgelast.

Looneisen

De piloten zijn vastbesloten te zullen blijven vechten voor hun looneisen, meldt Niels Stüben van de pilotenvakbond Cockpit. De 4.200 piloten en co-piloten bij Lufthansa eisen een loonsverhoging van meer dan dertig procent. Dinsdagnacht liepen de onderhandelingen opnieuw vast, ondanks een nieuw aanbod van de Lufthansa-directie.

Verleden week vrijdag legden de piloten al eens twaalf uur het werk neer. Toen werden meer dan 300 vluchten geschrapt. Het totale verlies door de staking wordt geraamd op 50 miljoen mark, ongeveer 1 miljard frank.

Volgens een woordvoerder van Lufthansa heeft de pilotenstaking geen impact op de vluchten die Lufthansa, samen met een andere maatschappij verzorgt. Het gaat om 2.400 vluchten op een totaal van 3.500.

Voor de meeste binnenlandse vluchten heeft Lufthansa zijn passagiers aangeraden de trein te nemen. Hun vliegtuigticket geldt als vervoersbewijs.