Heineken wil Zwitserse brouwer overnemen
Foto: rr
De Nederlandse bierbrouwer Heineken wil de drankdivisie van het Zwitserse Eichhof overnemen. Heineken is bereid 176 miljoen euro (278,5 miljoen Zwitserse frank) te betalen voor de divisie, die gaat opereren onder de naam Eichhof Getränke Holding. Dat maakte de brouwer vanmorgen bekend.
Eichhof produceert bier, wijn en frisdranken. De firma heeft een brouwerij in Luzern met een productiecapaciteit van 400.000 hectoliter. Vorig jaar verkocht het bedrijf 361.000 hectoliter bier, goed voor een marktaandeel van circa 10 procent. Door de overname stijgt het marktaandeel van Heineken in Zwitserland naar 23 procent, aldus het bedrijf.

Naar verwachting zal Heineken op 7 mei een officieel bod neerleggen. De brouwer hoopt de overname in het derde kwartaal af te ronden.

Heineken betaalt de overname uit bestaande kredietleningen. De brouwer verwacht dat de nieuwe aankoop vanaf 2009 zal bijdragen aan de winst.

De overname moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Eichhof. Die zullen er op de aandeelhoudersvergadering van 18 juni over stemmen. Bovendien doet Heineken het bod pas gestand als twee derde van alle uitstaande aandelen zijn aangemeld en de Zwitserse autoriteiten hun goedkeuring hebben gegeven.

Eichhof is ook de naam van het eigen biermerk, waarmee de brouwer marktleider is in de regio rond Luzern. Bij de Zwitserse brouwer werken ongeveer 450 mensen. Heineken heeft nu al een fabriek in Zwitserland, die staat in Chur.