Bijna twee weken na de verkiezingen in Zimbabwe stuurt het Afrikaanse land op een conflict aan. Hoewel nog steeds geen officiële uitslag van de presidentsverkiezing werd bekendgemaakt, wees de regering van president Robert Mugabe een aanbod van de oppositie voor een regering van nationale eenheid af.
Slechts het - nog steeds - onbekende verkiezingsresultaat kan uitsluitsel over een regeringsvorming brengen, en dat wijst op een tweede stemronde. De oppositie weigert dit echter omdat ze haar kandidaat Morgan Tsvangirai als winnaar van de verkiezingen ziet.

Hertelling

Minister van Justitie Patrick Chinamasa benadrukte op de Zuid-Afrikaanse radio donderdag dat de kiescommissie de hertelling van vijf districten heeft aanvaard. De ZANU(PF)-partij van Mugabe had bij de parlementsverkiezingen voor de eerste keer sinds 28 jaar de meerderheid aan de oppositie verloren.

De oppositionele Beweging voor Democratische Verandering (MDC) had verklaard dat een dergelijke nieuwe telling in strijd is met de grondwet en drong aan op een onmiddellijke publicatie van de met spanning verwachte uitslag van de presidentsverkiezing.

Blanke boeren

Terwijl de buurlanden zich zaterdag op een spoedvergadering van de Gemeenschap voor de Ontwikkeling van Zuidelijk Afrika (SADC) in Zambia over de crisis in Zimbabwe zullen beraden, berichtten donderdag de eersten van hun boerderijen verdreven blanke landbouwers over hun lot.

'Het ziet er naar uit dat het land in chaos is gestort', zei landbouwer Bryan Smith. Hij verblijft met zijn gezin na hun verdrijving door radicale Mugabe-aanhangers in een schuilplaats in Harare. Bij de bezetters ging het vooral om jonge mensen.

Een woordvoerder van de zogeheten Veteranen van de Bevrijdingsoorlog wees evenwel berichten over bezettingen van boerderijen van de hand. Maar vele mensen zijn boos omdat 'blanke groepen' in het land de vrees hebben uitgelokt dat ze hun bij de chaotische landhervorming van het jaar 2000 onteigende boerderijen weer zullen terugeisen.