Open VLD gaat volledig ongebonden naar de kiezer. Dat zei partijvoorzitter Bart Somers in een reactie op de uitspraken van Kamervoorzitter Herman De Croo vandaag in de krant De Morgen. ,,Ons interesseert de kleur van de volgende regering niet, maar wel het inhoudelijke programma van die regering'', aldus Somers.
De Croo, die op 10 juni de liberale lijst in Oost-Vlaanderen duwt, zegt geen voorstander te zijn van een tripartite en dat het nergens wettelijk is vastgelegd dat de helft van de 88 Vlaamse kamerleden tot de meerderheid moeten behoren. ,,Die redenering is gewoon een reservewiel om de CD&V-N-VA in de regering te krijgen'', zegt De Croo.

,,Hoewel Herman De Croo nergens zegt dat paars ook moet doorgaan zonder meerderheid binnen de Vlaamse taalgroep, wordt dit nu door zo door sommigen vertaald'', reageert Somers.

De partijvoorzitter stelt dat de lijn van Open VLD duidelijk is en al langer vastligt. De partij gaat ongebonden naar de kiezer, maar legt drie breekpunten op tafel: geen belastingverhogingen, de ethische verdraagzaamheid mag niet worden teruggeschroefd en er mag geen sprake zijn van separatisme of van een communautair status quo.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in