Paus roept op tot weerstand tegen terrorisme
Foto: ap
ROME - Paus Johannes Paulus II heeft de mensheid zondag in zijn paasboodschap in Rome opgeroepen zich te verzetten ,,tegen het onmenselijke verschijnsel van het terrorisme, dat jammer genoeg om zich heen grijpt''. In Rome waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen uit vrees voor een terroristische aanslag.
De paus noemde het terrorisme ,,een verloochening van het leven, die op het dagelijkse bestaan van zoveel werkende en vreedzame mensen ingrijpt en hun bestaan onzeker maakt''. Hij riep op de huidige moeilijkheden in de wereld, met name in Irak, het Heilige Land en sommige gebieden in Afrika, spoedig op te lossen.

Johannes Paulus II, die er vermoeid uitzag na verscheidene paasvieringen, nodigde de christenen, joden en moslims ook uit ,,de broederschap te herontdekken die hen bindt en ertoe aanzet samen en voor de vrede te werken.

Ter afronding gaf de katholieke kerkleider de tienduizenden aanwezigen op het Sint-Pietersplein de zegen ’urbi et orbi’ (voor de stad en de wereld).

Terreurdreiging

Uit vrees voor terreuraanslagen waren in en om het Vaticaan nooit geziene veiligheidsmaatregelen genomen. De Italiaanse inlichtingendiensten hadden het Vaticaan gewaarschuwd dat de paus een mogelijk doelwit wais van een aanslag.

Boven Rome waren niet-commerciële vluchten verboden. Gevechtsvliegtuigen en helikopters staan klaar om overtreders te onderscheppen. Ook elders in Italië waren politie en leger in verhoogde staat van paraatheid. Negentienduizend agenten en vierduizend militairen stonden in voor de bewaking van 13.000 mogelijke doelwitten.

Italiaanse kranten wezen er op dat Pasen op een 11de dag van de maand valt, net als de aanslag in Madrid vorige maand en de aanslagen tegen de VS in 2001. Italië was een bondgenoot van de VS tijdens de oorlog tegen Saddam Hoessein. Het land heeft zo'n 3.000 militairen in Irak.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in