Het terreurnetwerk Al-Qaeda in Islamitisch Noord-Afrika heeft in een audio-opname de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontvoering van twee Oostenrijkse toeristen op 22 februari in Tunesië. Het fragment werd maandag door de Arabische tv-zender Al-Jazeera uitgezonden.
Een man die zegt namens Al-Qaeda te spreken meldt in de opname dat de toeristen werden gekidnapt als vergelding voor de westerse samenwerking met Israël. De twee Oostenrijkers, een verpleegkundige en een consultant, verkeren volgens hem in goede gezondheid. Voorts waarschuwt hij andere toeristen die naar Tunesië willen komen dat de Tunesische overheid hen niet kan beschermen tegen acties van de ’mujahedeen’.

Het Amerikaanse instituut SITE, dat de gangen van militante islamitische organisaties op internet in de gaten houdt, maakte eveneens melding van de claim van Al-Qaeda in Noord-Afrika, die op internetforums opdook. In de Oostenrijkse media werden de gijzelaars vorige week beschreven als een man van 51 en een vrouw van 40 tot 45, beiden uit Salzburg. Zij reden door Tunesië in een jeep met Oostenrijks kenteken.