De Bel20, waarin de financiële waarden een belangrijk aandeel hebben, stond onder druk na een negatieve geruchtenstroom vanuit de Amerikaanse bankwereld. De index verloor 1,1 procent tot 3.595,62 punten.
'Er deden geruchten de ronde dat de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns met solvabiliteitsproblemen zou kampen', klonk het maandag in de marktenzalen. Ander minder goed nieuws voor de financiële sector werd aangeleverd door Morgan Stanley, Lehman Brothers en Blackstone.

In een rapport verlaagde de zakenbank Morgan Stanley de winstverwachting voor tien grote Amerikaanse bankgroepen met bijna 9 miljard dollar. Daarnaast gaf Lehman Brothers aan 5 procent van het personeel in de zakenbank te willen laten gaan. Blackstone maakte dan weer resultaten bekend die flink onder de verwachting lagen.

Bel20

Al dat nieuws woog op de financiële waarden wereldwijd en ook op de Bel20, waarin het gewicht van de grootbanken aanzienlijk is. Dexia en Suez konden tot de opening van Wall Street de Bel20 op het droge houden, maar daarna volgde de sterindex de overige Europese beurzen neerwaarts. Uiteindelijk stond de aandelenkorf bij de slotbel op een verlies van 1,1 procent op 3.595,62 punten.

Fortis, dat vrijdag nog steeg na de publicatie van de jaarcijfers, zakte 3,1 procent tot 14,29 euro. Merill Lynch stuurde het koersdoel neerwaarts bij tot 20,7 euro. KBC verspeelde 2,1 procent op 77,93 euro.

Citigroup verlaagde het koersdoel voor de bankverzekeraar van 110 naar 101 euro. Dexia ging in de namiddaghandel even in het rood, maar trok zich net voor het sluiten nog naar een winst van 0,1 procent op 14,89 euro.

UCB stond de hele dag op een stevig verlies. Er ging 5,3 procent af tot 25,70 euro. Het biofarmabedrijf krijgt opnieuw tegenkanting van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten voor een van zijn producten.

Het FDA stelt zich ernstige vragen bij Tussionex, een hoestmiddel van UCB. Vijf jonge kinderen zouden gestorven zijn na inname van Tussionex, een product dat sinds 1987 op de markt is. De autoriteiten voeren nu een onderzoek naar het middel. UCB van zijn kant is van plan de bestaande veiligheidsvoorschriften bij het product te updaten om voor een betere dosering te zorgen.

Agfa-Gevaert nam in de loop van de dag de rode lantaarn over van UCB. Bij de beeldvormingsgroep ging er 5,5 procent af tot 5,24 euro. Nabeurs raakte bekend dat Julien De Wilde de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de groep wordt.

Nog onderaan de lijst was kleinhandelaar Delhaize terug te vinden. Het aandeel zakte 2,1 procent tot 50,43 euro door een koersdoelverlaging bij Citigroup. Het beurshuis zet zijn koersdoel voortaan op 67 euro, tegen eerder 70. Concurrent Colruyt moest 3,6 procent achteruit (166,93 euro). Daarmee moest er wat af van de koerswinst van vorige week.

Belgacom was de sterkste stijger in de Bel20 met een winst van 3,2 procent tot 30,60 euro. De opmars van Belgacom TV, het tv-distributieplatform van Belgacom, begint de concurrerende kabeltelevisiebedrijven pijn te doen. Onder invloed van Belgacom TV ging het aantal abonnees van de kabelbedrijven er vorig jaar voor het eerst op achteruit, leerde een rapport.

Het aandeel Innogenetics kleurde nog maar eens rood (-3,2 procent tot 4,20 euro). Analist Jan De Kerpel van KBC Securities verlaagde zijn koersdoel (op 6 maanden) voor Innogenetics tot 3,1 euro. Het advies blijft Reduce. 'We verwelkomen de beslissing van het management om herstructueringen door te voeren, maar daardoor zal het bedrijf pas in 2009 winstgevend zijn.'

Elders op de brede markt steeg Hamon met 4,7 procent tot 35,70 euro, al was het verhandelde volume eerder aan de lage kant.