Waris Dirie opgenomen in Oostenrijks ziekenhuis
Waris Dirie Foto: corelio
De Somalische vrouwenrechtenactiviste Waris Dirie ligt na haar mysterieuze verdwijning in Brussel sinds maandag in een ziekenhuis in Oostenrijk. Dat heeft haar advocaat Gerald Ganzger verklaard aan het Oostenrijkse persbureau APA.
'Volgens een eerste diagnose zou Waris Dirie zich aan de linkerschouder verwond hebben', aldus Ganzger. 'Ze kan haar linkerarm niet optillen.' Ook zou ze schaafwonden hebben aan de benen. Er volgen nu nog onderzoeken om uit te maken of ze nog meer verwondingen opgelopen heeft. 'Het gaat niet goed met haar', aldus Ganzger.

Waris Dirie zou nog twee tot drie dagen in het ziekenhuis moeten blijven voor een volledige check-up.

Zondagavond vertelde advocaat Ganzger, die ook Natascha Kampusch vertegenwoordigt, dat Dirie na haar terugkeer vrijdag verteld zou hebben dat ze dinsdagavond door een taxichauffeur urenlang werd rondgereden in Brussel. Na een vergeefse zoektocht naar haar hotel zou de man haar uiteindelijk hebben aangeboden bij hem te overnachten.

In zijn huis aan de rand van Brussel zou hij geprobeerd hebben Dirie te verkrachten, maar dat lukte niet, luidt het. Het ex-model zou dan twee dagen in het huis zijn vastgehouden. De taxibestuurder bracht haar uiteindelijk naar de stad terug, waar hij haar ongemoeid liet uitstappen.

De Belgische autoriteiten hebben op die nieuwe informatie nog niet gereageerd, zegt Ganzger. 'Dat is momenteel ook niet zo belangrijk. Ze moet eerst aan de beterhand zijn.' Volgens de advocaat zijn er nog geen juridische stappen gepland. Ook het parket in Brussel heeft geen weet van een officiële klacht of aangifte van mishandeling door Waris Dirie.