Na Frankrijk roepen ook de Verenigde Naties Israël op om de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever stop te zetten.
Die uitbreiding druist in tegen het internationaal recht en het Stappenplan voor de Vrede (de Road Map), zo luidde het maandag in een communiqué van VN Secretaris-Generaal Ban Ki Moon. Ook de Verenigde Staten, die eerder de lippen stijf hielden, hebben op het Israëlische besluit gereageerd: de beslissing wordt 'betreurd' en is 'inopportuun', zo zei de woordvoerder van het State Department, Sean McCormack.

ook het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat dit 'de leefbaarheid van een toekomstige Palestijnse staat aantast'.

De Israëlische premier, Ehud Olmert, gaf zondag groen licht voor de de bouw van 330 nieuwe woningen in de kolonie Givat Ze’ev op de Westelijke Jordaanoever, ten noordwesten van Jeruzalem, met het risico dat de vredesonderhandelingen met de Palestijnen niet worden hernomen. 'Wij vragen de Israëlische autoriteiten zich te onthouden van alle unilaterale acties die het finale statuut van de Palestijnse gebieden in het gedrang kunnen brengen en het vredesproces kunnen verstoren', luidt het Franse standpunt. De Israëlische president Shimon Peres was maandag in Frankrijk aangekomen voor een staatsbezoek.

De Verenigde Staten onthielden zich maandag van commentaar op de uitbreiding van de kolonie, maar drukten in het verleden wel al hun 'bezorgdheid' uit over de kwestie. De woorvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf verder geen commentaar omdat hij eerst wil overleggen met zijn minister, Condoleezza Rice.

De hoofdonderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit, Sajeb Erakat, roept de VS op Israël onder druk te zetten om op zijn beslissing terug te komen. De Palestijnen willen dat Israël alle nederzettingsactiviteiten stopzet in de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, waar de Palestijnen hun hoofdstad hopen te maken.