Groen!-kamerlid Meyrem Almaci neemt opnieuw het fractieleiderschap over van Stefaan Van Hecke. Die had het fractieleiderschap op zich genomen na de bevalling van Almaci in de zomer van 2007.
Almaci heeft er alvast zin in. Zij wil zo snel mogelijk uit de 'institutionele crisis' geraken om eindelijk de echte maatschappelijke uitdagingen zoals klimaat en sociale ongelijkheid aan te pakken. 'Het is tijd voor een pacificatie tussen de gemeenschappen', vulde senator Freya Piryns aan.

De zeskoppige federale fractie van Groen! had de pers maandag uitgenodigd voor een babbel. Niet alleen om de terugkeer van Almaci als fractieleider aan te kondigen, maar ook om een balans op te maken van de politieke gebeurtenissen van de voorbije maanden en om de toekomstige koers van Groen! te verduidelijken.

De politieke actualiteit heeft Almaci alvast niet echt vrolijk gemaakt. 'Dit land gaat er niet progressiever op worden', vreest ze, onder meer verwijzend naar het asielbeleid. Het is volgens haar de rol van Groen! om op te komen voor de rechten van de zwakkeren en 'de link tussen het sociale en het ecologische thema te versterken'.

Versterkte banden met Ecolo

Groen! wil ook de samenwerking met Ecolo bewaren en versterken. Volgens Van Hecke betekent de samenwerking met Ecolo een versterking voor beide partijen. Volgens Van Hecke wordt er ruimte gelaten voor inhoudelijke debatten en meningsverschillen. Een van de opvallendste meningsverschillen was zeker de stemming over het wetsvoorstel voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Almaci hoopt dat men snel uit de institutionele impasse geraakt, zodat men aan 'de grote maatschappelijke uitdagingen' zoals de armoedebestrijding en de klimaatproblemen kan beginnen.

Weg met borrelnootjes en vette vissen

Het is senator Freya Piryns die voor Groen! het communautaire debat verder zal opvolgen. Zij heeft naar eigen zeggen al lang 'schoon genoeg van de manier waarop het communautaire debat wordt gevoerd'. 'Ik heb geen zin in discussies over borrelnootjes en vette vissen. Wij willen het debat op een rationele manier benaderen en werk maken van een pacificatie tussen de gemeenschappen', klonk het.

Volgens Piryns hebben de afgelopen maanden nog eens extra duidelijk gemaakt waarom de Senaat overbodig is geworden. De Senaat heeft onvoldoende haar rol kunnen spelen als reflectiekamer waar een institutioneel debat tussen de gemeenschappen kan gevoerd worden. Voor Piryns is de boodschap duidelijk: 'Afschaffen die handel!'.