Energiebedrijven liegen als ze beweren dat nieuwe kolencentrales schoon zijn. De ondernemingen geven geen enkel inzicht in de vuile herkomst van steenkool. Dat stelt Greenpeace maandag op basis van een rapport dat is opgesteld door onderzoeksbureau Profundo.
'Er zit een smerige wereld achter de winning van kolen', zegt Meike Baretta, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Nederland. 'Nederlandse energiebedrijven zeggen dat hun kolen 'schoon' zijn. Dat is niet alleen hier in Nederland een leugen maar ook in de landen waar steenkool vandaan komt.'

Uit het in opdracht van Greenpeace uitgevoerde onderzoek blijkt volgens de milieuorganisatie dat 'de 8,5 miljoen ton steenkool voor kolencentrales in Nederland wereldwijd een spoor van vernieling achterlaat'.

Geluid-, water- en luchtvervuiling

De meeste steenkool voor Nederlandse centrales komt uit mijnen in Zuid-Afrika, Colombia en Indonesië. In Zuid-Afrika worden natuurgebieden bedreigd en lijden inwoners van mijnbouwregio's onder geluid-, water- en luchtvervuiling. Zuid-Afrikaanse werknemers in de mijnbouw lopen een acht keer zo groot risico op een dodelijk ongeval als een collega in Canada.

In Colombia komt vooral dagbouw voor. De belangrijkste winlocatie, El Cerrejón Norte, is een van de grootste dagbouwmijnen ter wereld, en heeft volgens het Profundo-onderzoek 'een desastreuze invloed op zijn natuurlijke omgeving'. Rivieren in de omgeving zijn ernstig vervuild, bossen gekapt en burgers verjaagd uit hun woonomgeving om groei van de mijnactiviteiten mogelijk te maken. Indonesië kampt met soortgelijke problemen als gevolg van mijnbouw.

Open brief aan Energieproducent E.ON

Greenpeace heeft een open brief gestuurd aan topman Joost van Dijk van energieproducent E.ON. Dat bedrijf wil een kolencentrale bouwen op de Maasvlakte. De milieuorganisatie wil dat E.ON en andere energieconcerns openheid geven over de achtergrond van kolen. Verder pleiten ze voor een stop op investeringen in kolenstroom. Energiebedrijven kunnen hun geld volgens Greenpeace beter steken in het ontwikkelen van zonne-energie, windparken, warmtekrachtcentrales op aardgas en duurzame biomassa.

'We gaan het rapport bestuderen en komen op een nader te bepalen moment met een reactie', reageert een E.ON-woordvoerder. 'Dit hadden we niet verwacht. Een maand of twee geleden hebben we nog gesproken met Greenpeace.'