Onderhandelingen programma Leterme I gestart
Yves Leterme Foto: belga
Het overleg tussen toekomstig premier Yves Leterme en de partijvoorzitters van CD&V, MR, PS, Open VLD en CDH is afgelopen. Ze hebben zich door de eerste tien bladzijden gewerkt van de nota die dit weekend werd klaargestoomd. Er werd vooral gesproken over sociaal-economische dossiers. Niet alle knelpunten zijn weggewerkt. Morgen vergaderen ze verder.
Leterme en de vijf partijvoorzitters zaten bijeen om voor het eerst te praten over het regeerakkoord van de regering-Leterme I. Ze kregen de nota van 27 bladzijden voorgeschoteld die experts van de vijf partijen het voorbije weekend hebben klaargestoomd.

Rond 21.30 uur was de vergadering afgelopen. De eerste tien pagina's van de nota zijn behandeld. Er werd vooral gesproken over sociaal-economische dossiers, zoals de arbeidsmarkt en de competitiviteit. Niet alle knelpunten zijn weggewerkt. Bijvoorbeeld op het vlak van economische migratie, overuren en interimarbeid bij de overheid moeten er nog knopen doorgehakt worden. De uitbreiding van de dienstencheques (naar klussen in de tuin) lijkt wel verworven.

Gevraagd naar zijn prioriteiten voor de vergadering sprak CD&V-voorzitter Etienne Schouppe over 'een goede economie en een goede sociale verdeling' en een stabiele regering om daarvoor te zorgen. Hij stelde ook dat een goed akkoord over de tweede fase van de staatshervorming dat mogelijk moet maken.

PS-voorzitter Elio Di Rupo noemde 'de koopkracht en de levensduurte' als belangrijkste aandachtspunt. Hij hoopt op een 'sereen debat', zonder verklaringen aan de poort zoals destijds in Hertoginnedal.

Open VLD-voorzitter Bart Somers legde de nadruk op het scheppen van nieuwe banen.

Nota-Reynders

Straffe verklaringen voor aanvang van de vergadering op het kabinet-Leterme kwamen er niet, wel een kleine polemiek rond een nota van MR-voorzitter Didier Reynders, waarover Franstalige kranten vanmorgen berichtten.

Die als zeer liberaal bestempelde nota is blijkbaar niet de vertrekbasis voor de onderhandelingen. Reynders zei overigens dat er niet alleen liberale accenten in staan, maar ook zaken die de andere partijen belangrijk vinden, zoals maatregelen voor chronisch zieken en gehandicapten.