De Belg is op professioneel vlak honkvast en weinig ambitieus. Meer dan de helft van de Belgen (56 procent) ziet zichzelf in de toekomst dezelfde functie uitoefenen. Slechts 12 % wil van werkgever veranderen en 3 % wil het voortaan kalmer aan doen. Dat blijkt uit een peiling die Randstad uitvoerde.
De ambitie op professioneel vlak neemt bijna lineair af met de leeftijd. Het is wel opmerkelijk dat maar liefst 40 procent van de Belgen jonger dan 35 jaar zichzelf dezelfde functie ziet uitoefenen in de toekomst, aldus Randstad. Vrouwen blijken ook minder ambitieus dan hun mannelijke collega's. Een op de drie mannen denkt promotie te zullen maken in de toekomst, tegenover maar 16 procent van de vrouwen.

jobmobiliteit

Volgens Randstad veranderen Belgen ook niet graag van werk. Minder dan tien procent van de Belgische werknemers verandert op jaarbasis van werkgever. 'De mentale klik die nodig is om tot meer jobmobiliteit te komen, is er dus nog lang niet. Dat is jammer, want jobmobiliteit heeft niet alleen voordelen voor het functioneren van de arbeidsmarkt. Zo krijgen mensen kansen op competentieontwikkeling en het verhogen van hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt, wat dikwijls ook een loonstijging tot gevolg heeft', zegt Jan Denys van Randstad.