Israël is van plan nog vierhonderd huizen in Oost-Jeruzalem te bouwen. De bouwtekeningen liggen klaar en worden uitgevoerd zodra zij de benodigde definitieve goedkeuring hebben van de planningscommissie.
Dit heeft een woordvoerster van het stadsbestuur van Jeruzalem maandag gezegd. De nieuwe woningen worden gebouwd in de wijk Neve Yaakov, aan de noordrand van Oost-Jeruzalem.

Zondag werd bekend dat besloten was elders in Oost-Jeruzalem 750 nieuwe huizen neer te zetten en de nederzetting Givat Zeev op de Westoever met 350 appartementen uit te breiden.

De Palestijnen reageerden woedend op deze aankondiging. Israël annexeerde Oost-Jeruzalem en de Westoever na de Zesdaagse oorlog van 1967. Krachtens de routekaart voor de vrede, waaraan Israël zich heeft verbonden, moet het land stoppen met het uitbreiden van nederzettingen.

Givat Zeev, in de buurt van Jeruzalem, is een van de drie grote nederzettingen die Israël wenst te behouden onder een definitief vredesverdrag. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft gezegd mogelijk bereid te zijn om de grond waarop de nederzettingen staan te ruilen voor Israëlisch grondgebied.

Bijna alle van de 270.000 Israëlische kolonisten op de Westoever wonen in de grote nederzettingen en nog eens 180.000 Israëliërs wonen in joodse wijken die na de annexatie in Oost-Jeruzalem -de beoogde hoofdstad van de Palestijnen- werden aangelegd.