Luchtvervuiling houdt 'Gebre' van olympische marathon
De Ethiopische atleet Haile Gebrselassie laat de marathon op de Olympische Spelen in Peking links liggen. De wereldrecordhouder heeft last van astma en is bang dat de vervuilde lucht in de Chinese stad zijn gezondheid zal schaden.
"De luchtvervuiling in China is een bedreiging voor mijn gezondheid. In mijn huidige staat zou het moeilijk zijn om daar 42 kilometer te lopen", vertelde Gebreselassie maandag.

Gebrselassies Nederlandse manager Jos Hermens bevestigt dat de afzegging er puur om gezondheidsredenen komt. "Hij loopt in Peking echt te veel risico." De 34-jarige Ethiopiër droomt ervan om de komende jaren op de marathon nog een keer onder de 2u03 te duiken. "Als hij in Peking de marathon zou lopen, loopt hij zoveel schade op dat hij nooit meer op zijn oude niveau komt", aldus Hermens. Gebrselassie wil in Peking wel deelnemen aan de 10.000 meter. Op dat nummer won hij olympisch goud in 1996 en 2000 en werd ook wereldkampioen in 1993, 1995, 1997 en 1999. De Ethiopiër hoopt zich op 24 mei op de Fanny Blankers Koen-Games in Hengelo te kwalificeren.

Volgens Jos Hermens verschuift Gebrselassie zijn olympische marathonambities naar de Spelen van 2012 in Londen.