Het in problemen geraakte beleggingsfonds Carlyle Capital Corporation (CCC) heeft zijn schuldeisers om een adempauze gervraagd. Het fonds, dat sinds vorige zomer in Amsterdam een beursnotering heeft, dreigt om te vallen door claims van banken.
Carlyle meldde maandag dat het voor ruim 400 miljoen dollar (260 miljoen euro) aan zogenoemde 'margin calls' heeft ontvangen. Dit zijn verzoeken van banken om geld bij te storten omdat onderpanden niet meer voldoen.

Carlyle zei donderdag al vanwege de kredietcrisis niet meer te kunnen voldoen aan zijn betalingsverplichtingen. Het fonds heeft met geleend geld belegd in Amerikaanse hypotheken, die door de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt sterk in waarde zijn gedaald. Banken, waaronder Citigroup, UBS en ING, die geld hebben geleend aan Carlyle eisen sinds vorige week om extra waarborgsommen.

De handel in aandelen Carlyle ligt nog steeds stil. Afgelopen vrijdag werd de handel in het aandeel op last van de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam opgeschort in afwachting van een persbericht. Op die dag liet het beleggingsfonds ook weten mogelijk problemen te krijgen met de kasstroom nu meerdere banken die geld hebben uitgeleend aan het fonds hun zorgen hebben geuit.