De Scandinavische luchtvaartgroep SAS (Scandinavian Airlines) heeft een vergoeding van ruim 100 miljoen euro gekregen van de Canadese vliegtuigbouwer Bombardier.
SAS haalde vorig jaar de Q400-toestellen van Bombardier uit roulatie na verschillende incidenten. De Scandinaven bestellen ook nieuwe vliegtuigen bij Bombardier, zo maakten ze maandag bekend.

'Sas heeft met Bombardier en Goodrich een regeling getroffen aangaande de incidenten met vliegtuigen van het type Dash-8 Q400 in de herfst van 2007', aldus een persbericht. 'De details zijn vertrouwelijk, maar de financiële compensatie ligt iets boven 1 miljard Zweedse kroon (zowat 107 miljoen euro) en gebeurt via cash geld en kredieten' op toekomstige aankopen, aldus SAS.

De top van SAS heeft na het akkoord ingestemd met een bestelling van 27 vliegtuigen, met optie op nog eens 24 toestellen.

SAS kondigde in oktober 2007 aan te stoppen met vliegen met de Q400 na een reeks incidenten en noodlandingen, meestal door problemen met het landingsgestel. De kosten door geannuleerde vluchten en het huren van vervangingstoestellen bezorgden SAS een nettoverlies in het vierde kwartaal van vorig jaar.

De nieuwe bestelling omvat dertien jets van het type CRJ900 NextGen en veertien turbopropellers van het type Q400 NextGen. Ze worden geleverd tussen de herfst van 2008 en 2011.