Hoestsiroop kost UCB koersval
Foto: rr
In de Verenigde Staten is een onderzoek bezig naar de bijwerkingen van een hoestmiddel van UCB. Dat kostte de Belgische farmagroep vanmorgen een zware koersval. Het aandeel daalde met 6,5 procent tot 25,38 euro. Dat is het laagste peil in drie en een half jaar.
De Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA stelt zich vragen over het hoestmiddel Tussionex. Het geneesmiddel is al sinds 1987 op de markt. De FDA voert nu een onderzoek naar de rol die het middel heeft gespeeld bij de dood van vijf jonge kinderen. De gezondheidsautoriteit heeft het over 'verschillende' neveneffecten en 'enkele doden'. Het wil binnenkort met aanbevelingen voor het publiek naar buiten komen.

De FDA heeft officieel nog niets vermeld over Tussionex. De informatie is beginnen rondgaan op basis van een mail verstuurd door een van de woordvoerders van de FDA.

De Belgische farmagroep is van plan om de bestaande veiligheidsvoorschriften bij het product te actualiseren. Maar een woordvoerder beklemtoont dat het hoestmiddel veilig en effectief is wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven. Volgens de huidige veiligheidsvoorschriften mag het geneesmiddel enkel voorgeschreven worden aan volwassen en kinderen ouder dan zes jaar.