Schade door storm voorlopig beperkt
Meteorologen verwachten vandaag storm op zee. In het binnenland kan de wind snelheden van 80 tot 90 kilometer per uur halen maar voorlopig is de schade beperkt. In Diksmuide is een stuk dak van een bedrijfgebouw losgewaaid en op de spoorweg beland. In de stad Antwerpen werden voorlopig enkel wat kleinere ongemakken vastgesteld.
In Antwerpen zijn de grootste problemen de koepels die op verschillende plaatsen in de stad van huizen waaiden. Er raakten ook enkele auto’s beschadigd door losgeraakte takken en dakpannen. De aangekondigde waterellende blijft voorlopig uit. Het erg lage peil van de Schelde blijft tot dusver zonder gevolgen. Het hoge tij dat deskundigen voor dinsdag aankondigen, zou niet zo extreem zijn. De kaaien blijven voorlopig gewoon open.

Bij de 100-centrale in Brugge zijn geen zware schadegevallen door de storm bekend. Er zijn her en der in de kustprovincie wel bomen ontworteld en takken en dakpannen losgekomen. Langs de Damse Vaart in Brugge is een boom omgevallen. Hij ligt in het water maar veroorzaakt geen hinder.


Door een losgekomen stuk dak van een bedrijfgebouw, is het treinverkeer tussen Lichtervelde en Diksmuide stilgelegd. Er wordt gevreesd dat er nog meer stukken op de sporen zullen belanden.
In Oostende vertrekken geen veerboten meer omdat de Engelse havens door het stormweer zijn gesloten. De grote containerschepen die van en naar Zeebrugge varen ondervinden geen hinder.

De Kustwacht heeft voorlopig geen weet van problemen op zee. Daar haalt de zuid tot zuidoostenwind pieken tot 9 beaufort. Het beloodsen van kleine schepen is gestaakt.

Hinder op Brussels Airport

De luchthaven van Zaventem kreeg maandagvoormiddag af te rekenen met enkele vertragingen door de sterke wind. Verschillende vluchten liepen een kwartier tot een half uur uitstel op.

Acht vluchten werden geannuleerd door het slechte weer in andere Europese landen. In de loop van de namiddag zou de wind moeten afnemen en is de hinder waarschijnlijk van de baan.

Windstoten tot 90 km per uur

Volgens het KMI trekt een regenzone vanaf het westen door het land. In de loop van de namiddag is er tijdelijk kans op enkele bescheiden opklaringen en wordt het wat droger, maar naar de avond toe trekken nieuwe regenzones België binnen vanaf het westen.

Tijdens de doortocht van de regenzone (rond de middag over het centrum van het land) verwacht het KMI windstoten die landinwaarts kunnen pieken tot zo’n 80 à 90 km per uur.

Bekijk een uitgebreid weerbericht voor uw gemeente op onze weerpagina