In een Fortis-kantoor in Charleroi heeft een overvaller een tijdlang een aantal mensen gegijzeld. Niemand raakte gewond en de man heeft zich iets voor 13 uur overgegeven. De man wilde 'eerherstel', zo maakte de procureur de konings bekend.
De gijzelnemer is een veertiger. Hij staat bij het gerecht bekend voor diefstal en drugsdelicten, maar niet voor gewelddadige feiten. Hij werd vanmiddag al verhoord door de politie.

De man kwam rond 9.30 uur met een taxi aan bij het Fortis-bankkantoor aan de Waterloolaan in Charleroi. Hij zette een bivakmuts op en toonde een handvuurwapen. Hij wilde blijkbaar geen geld, maar eiste een gesprek met de procureur des konings om 'zijn eer te herstellen'.

Intussen hadden vijf mensen zich al uit de voeten kunnen maken. De man bleef in het bankkantoor achter met twee werknemers. De politie zette de buurt af en stelde een veiligheidszone in. Er kwamen verschillende ziekenwagens ter plaatse en een speciale eenheid van de federale politie.

De politie begon onderhandelingen met de gijzelnemer. Die liet een eerste gijzelaar vrij omstreeks 10.45 uur. De tweede volgde omstreeks 12.30 uur. De gijzelnemer zelf kwam nadien het gebouw uit met de handen in de lucht. Hij werd meteen tegen de grond geduwd en later meegenomen. Niemand van de gijzelaars raakte gewond.

Alarmpistool

Het eerste onderzoek na de gijzeling in een bankkantoor in Charleroi wijst uit dat de dader gebruik maakte van een alarmpistool. De man loste twee schoten, maar er vielen geen slachtoffers.

De dader had ook een zak bij zich met daarin een zelfgemaakt tuig dat op een bom leek, maar geen reëel gevaar vormde. De gijzelnemer zou vooral indruk hebben willen maken op zijn slachtoffers.

Omdat de zak niet meteen werd teruggevonden, werd een beroep gedaan op de ontmijningsdienst. De veiligheidszone bleef behouden zolang de zoektocht naar explosieven duurde. Die leverde echter niets op.

Het bankkantoor blijft intussen gesloten. Enkel de geldautomaten zijn toegankelijk.