Proces internetpedofiel geopend in Thailand
De van kindermisbruik verdachte Canadees die vorig jaar werd aangehouden nadat Interpol zijn portret had verspreid, is maandag in Thailand voorgeleid.
De 32-jarige verdachte, Christopher Paul Niel, is aangeklaagd voor het seksueel misbruiken van een Thaise jongen van 9. Hij ontkent schuld.

De Thaise jongen stapte naar de politie nadat hij Neils portret op de televisie had gezien, Hij zegt dat Neil hem in 2003 vijfhonderd baht (tien euro) had betaald om orale seks met hem te bedrijven.

Neil werkte toen als leraar in Thailand. Behalve het misbruik wordt hem ten laste gelegd dat hij video-opnamen daarvan op internet heeft gezet.

'We hebben het bewijs en we hebben het slachtoffer', zei aanklager Sontus Singhapus. 'Hij is schuldig.'

Het waren de internetopnamen die Neil de das om deden. Hij had zijn eigen gezicht daarop digitaal vervormd, maar Duitse computerspecialisten wisten het weer herkenbaar te maken.

Nadat zijn portret over de wereld was verspreid kwamen er meer dan 350 reacties binnen. Neil bleek in verschillende Aziatische landen als leraar werkzaam te zijn geweest en zou in meerdere landen jongens hebben misbruikt. Op de video's zijn twaalf jongens te zien.

Toen hij in oranje gevangeniskleding en geketend aan een andere verdachte de rechtszaal binnenkwam zwaaide Neil naar een vriend.

'Ik hoop dat er gerechtigheid zal zijn in Thailand', zei hij tegen het persbureau AP. Nadat de aanklacht was voorgelezen en Neil een advocaat toegewezen had gekregen werd de zitting verdaagd tot 2 juni.