Israël heeft maandag de drie dagen geleden ingestelde blokkering van de Westelijke Jordaanoever opgeheven. Dat bevestigt een Israëlische militaire woordvoerster in Tel Aviv. Israël en het radicaal-islamitische Hamas, dat de Gazastrook controleert, zouden ook tot een staakt-het-vuren zijn gekomen.
De blokkade werd ingesteld nadat donderdag bij een schietpartij in een school in Jeruzalem acht mensen gedood werden. Sinds vrijdag mochten Palestijnen vanop de Westelijke Jordaanoever niet meer naar Israël reizen, tenzij om humanitaire redenen. Maar maandag is die blokkade dus opnieuw opgeheven.

Israël en Hamas zijn volgens de Israëlische media informeel tot een tiendaags staakt-het-vuren gekomen. Beide zijden ontkennen officieel dat er een akkoord is, maar het aantal raketaanvallen op het zuiden van Israël is de laatste dagen sterk afgenomen en Israël heeft geen raids meer uitgevoerd op de Gazastrook.

Maandagmorgen arresteerde het Israëlische leger wel nog negenentwintig Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, in Nabloes en in Betlehem. Het gaat voor het grootste gedeelte om leden van Fatah, Hamas en het Front voor de Bevrijding van Palestina.