'Taxichauffeur probeerde Waris Dirie te verkrachten'
Waris Dirie Foto: corelio
De raadselachtige verdwijning van de Somalische vrouwenrechtenactiviste Waris Dirie in Brussel is steeds meer in nevelen gehuld. De advocaat van de speciale VN-gezante vertelde zondagavond laat tegen het Oostenrijkse persbureau APA dat Dirie vorige week in onze hoofdstad twee dagen lang door een taxibestuurder vastgehouden werd.
De chauffeur zou haar lastiggevallen hebben. Hij zou geprobeerd hebben haar te verkrachten, maar dat zou niet gelukt zijn.

Een nieuwe versie dus van de odyssee van het Somalische ex-topmodel. Diries manager had voordien tegenover APA nog uitdrukkelijk de berichten bevestigd dat haar verdwijning op 'misverstanden' en de gebrekkige kennis van het Frans van zijn cliënte terug te voeren was. Zondagavond laat kwamen advocaat Gerold Ganzger, die ook Natascha Kampusch vertegenwoordigt, en manager Walter Lutschinger met een ander verhaal.

Dirie zou naar haar terugkeer vrijdag verteld hebben dat ze dinsdagavond door een taxichauffeur urenlang werd rondgereden in Brussel. Na een vergeefse zoektocht naar haar hotel - Dirie had noch geld noch een gsm bij - zou de man haar uiteindelijk hebben aangeboden bij hem te overnachten. In zijn huis aan de rand van Brussel zou hij Dirie lastig hebben gevallen. Hij zou geprobeerd hebben haar te verkrachten, maar dat lukte niet, luidt het.

Dirie zou er wel verwondingen aan de schouders en schrammen op de benen hebben aan over gehouden. Het ex-model zou dan twee dagen in het huis zijn vastgehouden. De taxibestuurder bracht haar uiteindelijk naar de stad terug, waar hij haar ongemoeid liet uitstappen.

Volgens de advocaat en de manager barstte Dirie vrijdag naar haar verklaringen bij de Belgische politie in wenen uit in haar hotel en kreeg ze een zenuwinzinking. Aan de Belgische autoriteiten vertelde ze niks over het voorval, omdat ze 'er niet meer over wilde praten'. Ze wilde alleen 'haar rust', luidt het. 'Ik denk dat ze gewoon te zwaar geshockeerd was', aldus manager Lutschinger zondagavond laat in Wenen.