Voortaan twee jaar cel voor gedwongen huwelijken?
Foto: pdw
BRUSSEL - Minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) heeft een wetsontwerp klaar dat voorziet in de bestraffing van gedwongen huwelijken. Iemand die een derde onder bedreiging of met geweld een huwelijk doet aangaan zou voortaan tot twee jaar cel kunnen krijgen. Het wetsontwerp wordt vandaag besproken op de ministerraad, zo schrijft de krant De Morgen.
In het wetsontwerp wordt duidelijk een onderscheid gemaakt tussen gedwongen en gearrangeerde huwelijken. Een gedwongen huwelijk veronderstelt dat de toestemming van minstens een van de echtgenoten ontbreekt of door dwang is aangetast. Het kan gaan om fysieke dwang (geweld) of morele dwang (bedreigingen).

Onkelinx erkent in het wetsontwerp dat dwang soms moeilijk vast is te stellen bij het maken van een onderscheid tussen gedwongen en geregelde huwelijken. Geregelde huwelijken die verband houden met gewoonten of godsdienst, zo zegt Onkelinx, staan niet automatisch in de weg dat het huwelijk uit vrije wil wordt aangegaan.

Voor effectieve gedwongen huwelijken voorziet Onkelinx een celstraf van een maand tot twee jaar en een boete van 100 tot 500 euro. Pogingen om gedwongen huwelijken af te sluiten, worden bestraft met vijftien dagen tot een jaar cel en een boete van 50 tot 250 euro.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig