Kaper Achille Lauro sterft in Amerikaanse cel in Irak
Foto: rr
RAMALLAH - Mohammad Abbas (Abu Abbas), de leider van de terreurgroep Bevrijdingsfront voor Palestina (FLP), is gisteren gestorven in een Amerikaanse gevangenis in Irak. Volgens de VS is hij een natuurlijke dood gestorven. Het FLP zelf zegt dat het de Amerikaanse regering verantwoordelijk houdt voor de dood van Abbas. Hij zou al tien dagen geen medicatie meer gekregen hebben terwijl hij last had van hart en bloeddruk.
Het FLP zat achter de kaping van het Italiaans cruiseschip Achille Lauro in 1985. Hierbij werd een gehandicapte joodse passagier uit de Verenigde Staten gedood en overboord gegooid. Abu Abbas werd in 1987 door het Italiaans gerecht bij verstek veroordeeld tot levenslange opsluiting voor zijn aandeel in de gijzeling van de passagiers van de Achille Lauro. Abu Abbas werd ook verantwoordelijk gehouden voor de mislukte poging in mei 1990 om Palestijnse commando's op een strand ten zuiden van Tel Aviv aan wal te brengen.

De terroristenleider had zich verscholen in Irak, maar werd in april 2003 opgepakt door Amerikaanse soldaten toen hij na de val van het Saddam-regime Irak probeerde te ontvluchten. Hij stond al jaren op de lijst van meest gezochte terroristen. Ook de FLP figureert op de zwarte lijsten van terroristische organisaties van de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Abu Abbas stond mee aan de wieg van het Front voor de Bevrijding van Palestina, een pro-Iraakse groepering die ontstaan is uit een afscheiding van de FPLP-CG in 1976. Later werd hij leider van de FLP. De groepering maakte deel uit van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, waarvan Abu Abbas een zitje had in het uitvoerend comité.