LONDEN - De eerste van de vijf Britse gevangenen die uit Guantanamo naar Groot-Brittannië zijn gevlogen, is gisteravond door de Britse autoriteiten vrijgelaten. Dat meldt de politie.

Na zijn aankomst op de luchtmachtbasis Northolt ten noordwesten van Londen werd Jamal al Harith (37) eerst in detentie geplaatst op basis van de antiterrorismewet uit 2000. Na een ondervraging van enkele uren werd hij vrijgelaten, aldus een woordvoerder van Scotland Yard.

De vier andere Britten die gisteren werden gerepatrieerd, zijn gearresteerd in het kader van dezelfde wet. Ze worden verdacht van de organisatie of de voorbereiding van of het aanzetten tot terrorisme. Ze zijn overgebracht naar Londen.

Volgens Robert Lizar, de advocaat van Al Harith, is zijn cliënt een onschuldig man. Al Harith eist dat de VS zich verantwoorden voor het onrecht dat hem is aangedaan. ,,Hij is twee jaar lang onschuldig vastgehouden'', aldus zijn advocaat. ,,Hij is wreed, onmenselijk en vernederend behandeld.''

Op Guantanamo worden nog vier andere Britten vastgehouden, samen met zo'n 650 andere gevangenen afkomstig uit 42 landen.