Delhaize bant producten Unilever
De Pixar-stickeractie die nu bij Delhaize loopt, zal de smurfenmanie van vorig jaar wellicht overtreffen, maar over het effect op de verkoop geeft de supermarktketen voorlopig geen cijfers. Foto: © Photo News
Supermarktketen Delhaize weert zowat vijftig merkproducten van fabrikant Unilever. Dat is gebeurd nadat de jaarlijkse prijsonderhandelingen tussen de twee partijen in het slop waren geraakt.
Volgens Delhaize stelde Unilever een prijsverhoging van twintig tot dertig procent voor, die voor de supermarktketen onaanvaardbaar was.

Een woordvoerster van Unilever spreekt dat tegen; zij heeft het over een prijsverhoging van 'gemiddeld 2,5 procent'.

Unilever biedt normaal gesproken vier- tot vijfhonderd verschillende producten aan in de winkels van Delhaize. Vijftig daarvan worden nu uit de rekken gehaald. Als alle smaak- en geurvarianten van bijvoorbeeld soep en deodorant worden meegeteld, gaat het om 150 producten. Het gaan onder meer om de volgende merken:

Robijn en Coral (wasverzachters), Sun (vaatwastabletten), Cif, Effi (confituur), Knorr (soepen en sauzen), Solo (frietvet), Dove (bodymilk), Zwan (worstjes), Lipton Ice Tea.

Wanneer de voorraden op zijn, zullen de producten niet meer aangevuld worden.

Delhaize heeft in zijn vestigingen intussen speciale pancartes verspreid, waarop alternatieven voor de verdwenen producten worden voorgesteld.

Nieuwe onderhandelingen

Een woordvoerster van Unilever geeft toe dat Delhaize voor de boycot had gewaarschuwd. 'Maar we hoopten nog op een diplomatieke oplossing.'

Ze benadrukt dat het conflict om meer draait dan alleen de prijs. 'We willen zo veel mogelijk producten in de schappen en ook ruimte voor promoties.'

De gesprekken tussen beide patijen blijven continu lopen. 'Delhaize blijft openstaan voor dialoog. We hopen dat er zo snel mogelijk een oplossing uit de bus komt', aldus nog Delhaize-woordvoerster Liesbeth Rogiers.

De maatregelen die Unilever voorstelde, kwamen overeen met een globale prijsstijging van 30 procent voor Delhaize, zo meldde de winkelketen dinsdag in een mededeling. Delhaize zegt dat het die prijstoename niet wil afschuiven op consumenten.

'De klant staat altijd centraal in onze beslissingen. Het is dus ondenkbaar dat we hem een hogere prijs doen betalen voor hetzelfde product', zegt Hans Michiels van Delhaize België. 'We kunnen dus niet anders dan de verkoop van 250 producten van Unilever voorlopig stop te zetten totdat we een bevredigend akkoord voor 2009 bereikt hebben'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig