Winterspelen officieel geopend
TURIJN - In Turijn zijn vrijdagavond de twintigstse Olympische Winterspelen officieel voor geopend verklaard. De komende 16 dagen strijden 2500 sporters uit 80 landen in 84 disciplines voor olympische roem.
De 35.000 toeschouwers in het Stadio Olimpico van Turijn - en naar schatting 2 miljard televisiekijkers - kregen een wervelende show en de traditionele parade van de deelnemende landen te zien. Voor België mocht kunstschaatser Kevin Van der Perren de vlag dragen. De Belgische delegatie telt slecht vier sporters.

Het artistieke gedeelte van de show werd beëindigd met een sterk staaltje stuurwerk van de Italiaanse motorpiloot Valentino Rossi, die in een Ferrari de vijf olympische ringen ’remde’.

Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), riep de deelnemers op om ,,deze Spelen de magie te geven die we allen wensen. Niet alleen door hun prestaties, maar ook door hun gedrag''. De Belg vroeg de sporters een voorbeeld te zijn. ,,Onze wereld heeft vrede nodig. Straal de olympische waarden van verbroedering uit. Heb respect. En alsjeblieft, gebruik geen doping'', pleitte Rogge.

Yoko Ono, de weduwe van de 25 jaar geleden vermoorde Beatle John Lennon, droeg enkele zinnen uit ,,Imagine'' op. Peter Gabriel mocht het vredeslied nadien vertolken.

Hoogtepunt van de ceremonie, die werd bijgewoond door 45 staats- en regeringsleiders en beroemdheden als de Amerikaase First Lady Laura Bush en de actrices Sophia Loren en Susan Sarandon, was het ontsteken van het olympisch vuur. Die eer ging naar de Italiaanse skiloopster Stefania Belmondo. De 36-jarige Belmondo krijgt de voorkeur op skilegende Alberto Tomba. Ze won in haar carrière 10 olympische medailles, waarvan twee gouden, een record dat ze deelt met de Russin Raïssa Smetanina. De Italiaanse skiër Giorgio Rocca legde in naam van alle atleten de olympische eed af.