NAMEN - De verkoop van dienstencheques is in Wallonië tussen januari en december vorig jaar met 130 procent gestegen. Dat maakten Waals minister van Economie, Jean-Claude Marcourt (PS), en zijn collega van Opleiding, Marie Arena (PS), vrijdag bekend. Toch geniet de dienstencheque nog weinig bekendheid.
Een promotiecampagne moet daar een mouw aan passen. In januari 2005 kochtten de Waalse gezinnen 248.088 dienstencheques. In december waren dat er 577.000. Anders gezegd: terwijl 29.000 gezinnen van de cheques gebruik maakten in het begin van het jaar, waren dat er eind vorig jaar bijna 63.000.

Het volume dienstencheques dat in 2005 werd aangekocht, stemt overeen met ongeveer 3.500 voltijds equivalenten, legt minister Marcourt uit. Hij hoopt op meer. De PS-bewindsman vindt dat de maatregel nog onvoldoende gekend is en dat de prijs van de dienstencheque nog onvoldoende aantrekkelijk is in Wallonië om het zwartwerk te verdringen.

Daarom komt er vanaf maart een promotiecampagne rond de dienstencheques. Die moet nieuwe gezinnen aanzetten om er gebruik van te maken. Marcourt herinnerde er ook aan dat hij een ontwerpdecreet klaar heeft over de goedkeuring en de financiering van nabijheidsdiensten met een sociaal doel. Dat moet een antwoord bieden aan de noden die niet door de dienstencheques worden gelenigd.