BRUSSEL - EU-buitenlandchef Javier Solana bezoekt volgende week verschillende landen in het Midden-Oosten om te proberen de woede over de spotprenten van de profeet Mohammed te sussen. Dat heeft zijn kantoor vandaag bekendgemaakt.
Solana spreekt maandag met koning Abdullah en minister van Buitenlandse Zaken Saud Al-Faisal van Saudi-Arabië. Daar voert hij ook besprekingen met Ekmeleddin Ihsanoglu, voorzitter van de Organisatie van de Islamitische Conferentie.

Vervolgens reist hij naar Egypte voor overleg met president Hosni Mubarak en minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Aboul Gheit. Vandaar gaat hij naar Jordanië en de Palestijnse gebieden, om zijn rondreis te besluiten in Israël.

Afrika

Het gewelddadige protest tegen de spotprenten is inmiddels overgewaaid naar Afrika. In de Keniaanse hoofdstad Nairobi is een man gewond geraakt en een ander onder een auto gekomen en overleden toen de politie waarschuwingsschoten loste om honderden betogers tegen te houden die naar de woning van de Deense ambassadeur wilden.

In Egypte gaven duizenden moslims gehoor aan een oproep tot demonstraties van de Moslimbroederschap. Op sommige plaatsen gebruikte de politie traangas en waterkanonnen om de menigten te verspreiden.

De leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Mahdi Akef, zei dat Europa moet leren dat iedere vrijheid moet ophouden voordat die agressie tegen anderen wordt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig