KORTRIJK - De raadkamer in Kortrijk heeft een Kortrijkse juwelier verwezen naar de correctionele rechtbank. Scheldeman schoot in juni 2003 een Servische gangster dood die samen met twee kompanen een ramkraak pleegde op zijn juwelierszaak in de Lange Steenstraat. Een tweede gangster raakte zwaargewond maar overleefde de schietpartij, een derde man kon vluchten. De juwelier riskeert vijf tot tien jaar cel.
,,De voorzitter van de raadkamer oordeelde dat er bezwarende elementen zijn die een aanwijzing kunnen zijn van mogelijke schuld'', zegt Jan Leysen, de advocaat van de juwelier. De man wordt beschuldigd van opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder de intentie te doden. Op dergelijke kwalificatie staat een celstraf van maximum tien jaar.

Volgens Leysen is de zaak niet te vergelijken met die van de Harelbeekse juwelier Tyberghien, die door de correctionele rechter schuldig bevonden werd aan de dood van een Poolse ramkraker maar de gunst van de opschorting kreeg.

Juwelier Scheldeman reageert rustig op de beslissing van de raadkamer. ,,We hadden zoiets verwacht en respecteren het oordeel van de voorzitter'', geeft de juwelier mee. ,,Een discussie ten gronde voor de rechtbank is wellicht het beste om tot een objectief oordeel te komen.'' Manuel Scheldeman is nog altijd juwelier. Stoppen heeft hij nooit overwogen.