PARIJS - De buitenlandse handel van Frankrijk heeft in 2005 een recordtekort van 26,46 miljard euro opgetekend. In 2004 bedroeg het tekort 8,28 miljard euro. De economische groei steeg in 2005 daarentegen slechts met 1,4 procent, wat minder is dan werd verwacht. Dat maakte het Franse Nationaal Instituut voor de Statistiek (INSEE) vrijdag bekend.
De slechte prestatie op het vlak van de buitenlandse handel is te verklaren door het gebrek aan dynamiek van de Franse export, die een recordniveau bereikte maar toch ver achter buurland Duitsland, de grootste uitvoerder ter wereld, bleef.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Handel behaalde de Franse export een recordniveau van ongeveer 355 miljard euro. Toch kon dat record de stijging van de import door de energiefactuur niet compenseren.

De Franse minister van Economie, Thierry Breton, meende vrijdag dat ,,de aanpassingen in de Franse economie absoluut moeten voortgezet worden om ervoor te zorgen dat de export nog kan groeien, in het bijzonder die van de kmo's''.

Volgens een eerste officiële schatting van het INSEE steeg het bruto binnenlands product in 2005 met 1,4 procent. Dat is minder dan economen en de Franse regering hadden verwacht. Breton meldde dat er begin 2006 een groei van 1,5 à 2 procent zal zijn in vergelijking met 2005.

Volgens de minister is ,,de belangrijkste reden'' voor de ontgoochelende resultaten te wijten aan de moeilijkheden in de ,,autosector'', zowel wat de consumptie als de productie betreft, door ,,het gericht stopzetten van een aantal productielijnen''.

Thierry Breton verklaarde ten slotte nog dat de groei in 2006 2 à 2,5 procent zal bedragen. Economen verwachten een groei van 2,1 procent.