100.000 euro voor verkoop  illegaal gekopieerde cd's
TONGEREN - Een 29-jarige man uit Lanaken, die tussen 1998 en 2003 op grote schaal cd’s en cd-roms van het internet kopieerde en verkocht, moet de benadeelde film- en andere auteurmaatschappijen een schadevergoeding van 99.480 euro betalen.

De Tongerse strafrechter veroordeelde de man ook tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 2.500 euro wegens inbreuken op de auteursrechten, het gebruik van valse stukken en heling.

De Lanakenaar werd ervan beticht om vanuit zijn woning in Lanaken 9.876 cd’s en cd-roms illegaal gekopieerd te hebben met het oog op de verkoop. De man maakte ook de inleghoesjes van de cd’s met de vermelding van het originele merk en de titel.

Bij een huiszoeking in de woning van de Lanakenaar op 6 november 2003 troffen de speurders een groot aantal gekopieerde cd’s en cd-roms aan, net als inventarisaties, bankafschriften, benodigdheden om de cd-hoezen aan te maken en speciale beschermde enveloppen om de nagemaakte cd’s te versturen. Ter zitting bekende de man de feiten grotendeels. Hij stelde dat hij de cd’s en cd-roms met spelletjes via het internet kopieerde en ze vervolgens tegen drie tot zes euro per spel verkocht.

De rechter achtte het niet bewezen dat de zowat 200 muziekcd’s die tijdens de huiszoeking bij de man werden aangetroffen, voor verkoop waren bestemd en sprak hem hiervoor vrij.