TEL AVIV - Israël reageert woedend op een uitnodiging van de Russische president Vladimir Poetin aan Hamas om in Rusland te komen praten. Rusland krijgt wel voorzichtige steun van Frankrijk.
,,Bruggen opblazen is de eenvoudigste maar niet de efficiëntste weg, vooral in de politiek'', zei Poetin toen hij gisteren aankondigde dat hij de Hamas zou uitnodigen voor een bezoek aan Moskou. De Russische minster van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov zei vandaag dat Rusland de ideologie van de Hamas afkeurt, maar dat de groepering op democratische wijze is verkozen. ,,De Hamas is aan de macht, dat is een feit'', zei hij en voorspelde dat veel vooraanstaande landen contacten zullen aangaan met de groepering.

De radicale islamitische beweging Hamas won op 25 januari verrassend de parlementsverkiezingen in Palestina, maar staat op de lijst van terroristische organisaties van de VS en de Europese Unie. De internationale gemeenschap wil maar rechtstreekse contacten met Hamas leggen als die het geweld afzweert en de staat Israël erkent.

Israëlische ministers, functionarissen en politieke leiders noemden de uitnodiging van Poetin een ,,dolksteek in de rug'' en vinden dat Rusland moet geschrapt worden uit het Israëlisch-Palestijnse overleg. Volgens Israëlische media is de regering woedend en de krant Jediot Achronot tekende binnen het kabinet uitspraken op als ,,spuwen in het gelaat'' en ,,toppunt van schijnheiligheid''.

Ook de VS hebben verwonderd gereageerd. Volgens een woordvoerder van het State Department heeft de VS-ambassade in Moskou het Kremlin reeds gecontacteerd.

Rusland krijgt wel voorzichtig steun van Frankrijk. Zowel Rusland als Frankrijk wil dat de Hamas zich aanpast, zodat er ruimte is voor een Israëlische en een Palestijnse staat die vreedzaam naast elkaar bestaan, aldus een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij herhaalde dat de Hamas het geweld moet afzweren en de staat Israël moet erkennen.