Boeket rozen voor Valentijn dubbel zo duur
Foto: reuters
Wie zijn geliefde op Valentijnsdag een boeket rode rozen wil schenken, zal daarvoor diep in de buidel moeten tasten. De prijs van de bloem verdubbelt namelijk in de aanloop naar het feest van de verliefden. Reden is de hoge vraag. De dure Valentijnsrozen zorgen bij de Belgische rozenkwekers niet voor euforie.

Door de hoge energieprijzen en goedkope import verkopen kwekers al bijna het hele jaar met verlies. Verschillende bedrijven sloten de deuren of zijn dat van plan. ,,In de aanloop naar Valentijn verdubbelt de prijs van rozen, vooral van de rode", bevestigt Cyriel Pieters, aankoper op de Euroveiling in Brussel.

,,De hoofdreden is natuurlijk de hoge vraag. Voorts spelen ook de hoge energiekosten een duidelijke rol." De prijs die gemiddeld per roos wordt betaald, wil Pieters niet geven. ,,Beroepsgeheim", luidt het.

,,Tussen de 100 en de 160 eurocent"

Roger Fierens, de Duffelse zaakvoerder van een van de grootste Belgische kwekerijen, wil wel prijzen noemen. ,,Afhankelijk van het type roos en de lengte, betaal je in januari tussen de 50 en de 80 eurocent. De week voor Valentijn is dat het dubbele. In de winkel betaal je natuurlijk nog eens het dubbele of drievoudige van de groothandelsprijs", aldus Fierens. ,,Het prijsniveau is wel ongeveer dezelfde als vorig jaar."

,,Wij worden er niet rijk van"

,,De mensen denken dus dat wij veel geld verdienen, maar niets is minder waar", aldus Fierens. ,,De hoge prijzen houden slechts een week aan. Nadien zakken ze tot hun gewone niveau. In de zomer betaal je bijvoorbeeld slechts 10 of 20 eurocent."

"Ik zou veel liever hebben dat de kopers het hele jaar door wat meer betalen, dan gedurende een week superhoge bedragen neer tellen", vertelt Fierens. ,,Uiteindelijk is het de consument die door de dure Valentijnrozen beslist om er voortaan geen meer te kopen. Hij denkt namelijk dat de prijs ook de rest van het jaar zo hoog is."

Sector in crisis

Door de hoge brandstofprijzen verkeert de hele sector intussen in crisis. ,,Valentijnsrozen worden gekweekt in december en januari, de duurste maanden van het jaar, vanwege de energie die het vergt. Als je die kosten verrekent, dan verkoop je enkel de topweek voor Valentijn niet met verlies. De 51 andere weken van het jaar is dat meestal wel het geval."

,,Energie staat voor een derde van onze kosten en het afgelopen jaar verdubbelde dat aandeel. Eigenlijk zou onze prijs gemiddeld 20 procent hoger moeten liggen, om iet of wat rendabel te zijn", legt Fierens uit.