BRUSSEL - De meeste Denen geven lokale imams de schuld van de uitbarsting van geweld in de islamitische wereld over de tekeningen van Mohammed. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde peiling van het onderzoeksinstituut Megafon.
Van 1.033 ondervraagden vond 58 procent dat vooraanstaande moslimgeestelijken in Denemarken de controverse hebben aangezwengeld. Slechts 22 procent legde de verantwoordelijkheid bij de krant Jyllands-Posten, die de prenten in september afdrukte. Elf procent legde de schuld bij regeringen in het Midden-Oosten en 5 procent bij de Deense regering. Drie procent weet de controverse aan andere factoren en 2 procent had geen mening.

Imam Ahmed Abu Laban, die in december en januari met enkele geestelijken naar moslimlanden reisde om de zaak aan te kaarten, wijst iedere schuld van de hand. ,,Wij hebben geen olie op het vuur gegooid. Wij hebben de moslimmassa’s niet opgejut of opgehitst.''

Abu Laban zei geweld af te keuren, om er aan toe te voegen dat het wel goed is dat de zaak in het Westen een discussie over islamitische waarden op gang heeft gebracht. ,,De vulkaan zat opgesloten. Nu is hij uitgebarsten, en na de vulkaan zal het weer rustig worden.''

De Deense imams kwamen onder vuur nadat bleek dat in de brochure, die ze meenamen op hun rondreis door de moslimlanden, beelden opgenomen die niet waren verschenen. Zo was een foto van de Franse boerenwedstrijd 'gillen als een varken' opgenomen als voorbeeld van het beledigen van moslims, en waren spotprenten opgenomen die niet in de pers waren verschenen.

Noorse excuses

De hoofdredacteur van de kleine Noorse christelijke krant Magazinet heeft vandaag excuses aangeboden voor het beledigen van moslims door herpublicatie van tekeningen van de profeet Mohammed in januari. Op een persconferentie in Oslo zei hoofdredacteur Vebjoern Selbekk niet te hebben voorzien dat de herpublicatie van de spotprenten op januari zoveel pijn en woede zou veroorzaken.

"Ik wil aan de moslimgemeenschap persoonlijk meedelen dat het mij spijt dat hun religieuze gevoelens zijn gekrenkt door wat wij gedaan hebben", zei Selbekk. "Het is alleen maar juist dat ik erken dat ik, als de hoofdredacteur, niet inzag hoe beledigend het was om de kopieën te publiceren." Bij de publicatie van de tekeningen in januari zei Magazinet op te komen voor de vrijheid van meningsuiting.

Selbekk verscheen op de persconferentie samen met de leider van de Islamitische Raad van Noorwegen, Mohammed Hamdan, en de Noorse minister van arbeid, Bjarne Haakon Hanssen. De hoofdredacteur loofde de Noorse islamitische gemeenschap omdat zij in haar reacties niet overging tot geweld maar bleef aandringen op een dialoog. "De moslimgemeenschap heeft dit op een waardige en terughoudende wijze aangepakt. Zij verdient daarvoor lof en respect", zei Selbekk.

Kroatische variant op karikaturen

Het Kroatische weekblad Feral Tribune publiceerde vandaag ,,Twaalf karikaturen van Mohammed'' - niet de gewraakte tekeningen, maar twaalf foto’s van betogers die vlaggen en een gebouw in brand steken. Die foto’s ,,beledigen God en vernederen echte gelovigen'', aldus het blad.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig