Lobbyist Abramoff ontmoette Bush verschillende keren
Foto: ap
WASHINGTON - De vervolgde en in ongenade gevallen Republikeinse lobbyist Jack Abramoff heeft president George Bush ,,bijna een dozijn keer ontmoet'' en is in de zomer van 2003 door het Amerikaanse staatshoofd uitgenodigd op zijn zomerverblijf in het Texaanse Crawford. Dit meldt de krant Washington Post op gezag van een e-mail van Abramoff aan een verslaggever.
Abramoff liet Kim Eisler van de krantweten dat hij Bush "één van de beste geheugens van alle politici die ik ooit heb ontmoet heeft".

In de affaire rond Abramoff heeft Bush zelf gezegd zich niet te herinneren de man ooit te hebben ontmoet, of met hem voor de foto te hebben geposeerd, op officiële evenementen of feestjes.

Abramoff mailde de journalist dat hij Bush bij een twaalftal gelegenheden heeft ontmoet en dat de president daarbij gekscheerde rond een reeks dingen, waaronder ook zaken rond zijn kinderen. "Misschien is hij alles vergeten, wie weet", aldus de vroegere lobbyist die eraan toevoegt door het staatshoofd in de zomer van 2003 in Crawford (Texas) te zijn uitgenodigd.

Volgens de krant zou die uitnodiging slaan op een barbecue die Bush nabij zijn ranch hield voor zijn grootste geldschieters en die minstens 50.000 dollar heeft opgeleverd. Abramoff maakt deel uit van een groep exclusieve groep geldschieters aan Bush, met een schenking van zeker 100.000 dollar voor zijn herverkiezingscampagne. Het is dus niet ongewoon dat hij op het feestje zou zijn uitgenodigd, aldus de Post.

Eisler is de journalist die zei dat Abramoff de bron was van zijn onthulling dat er op zijn minst vijf foto’s van Bush met Abramoff bestaan.

Gevraagd om commentaar op de e-mail zei woordvoerder Scott McClennan van het Witte Huis dat "wat de president heeft gezegd blijft gelden. Abramoff is iemand die iets heeft mispeuterd. Hij heeft dit zelf toegegeven. Hij wordt ter verantwoording geroepen".

Abramoff pleitte vorige maand schuldig in een corruptie- en omkoopschandaal dat de Republikeinse Partij dooreenschudde en dat een bedreiging vormt voor de politieke en professionele carrière van meerdere parlementsleden en hun medewerkers. Er is evenwel geen bewijs op de proppen gekomen dat Bush of zijn topmedewerkers op het Witte Huis iets hebben gedaan dat niet door de beugel kon om Abramoff of zijn cliënten ter wille te zijn, zegt de Washington Post. Abramoff zelf weigerde commentaar.