MONTREAL - De Canadese ijshockeyvedette José Théodore, doelman van Montréal in de Noord-Amerikaanse profijshockeycompetitie (LNH), is betrapt op het gebruik van propecia, een geneesmiddel dat het verboden finasteride bevat.
De 29-jarige Théodore is niet de eerste de beste. Op de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City won hij met Canada de gouden medaille. Hij is evenwel niet opgenomen in de selectie voor de Spelen in Turijn, die vandaag beginnen, mogelijk omdat in de Canadese pers uitlekte dat een speler van de nationale ploeg was betrapt op doping tijdens de voorbereiding van het team op dit vierjaarlijkse sportevenement.

Volgens de teamdokter van Montréal, David Mulder, is de positieve plas van Théodore te wijten aan een middel tegen haaruitval dat de man al ’acht of negen jaar’ gebruikt en finasteride bevat. Mulder geeft wel toe dat het product ook kan worden aangewend om het gebruik van doping te maskeren. Finasteride staat sinds 2004 op de lijst van verboden middelen van het Wereldantidopinagentschap (Wada).

Théodore, die sinds zijn debuut in de LNH in 1994 het doel van Montréal verdedigt, werd betrapt tijdens een onaangekondigde test op 12 december. Op 14 januari werd hij op de hoogte gebracht van het resultaat. Volgens clubvoorzitter Pierre Boivin was Théodore niet verrast over het nieuws omdat hij zelf bij de verantwoordelijke instanties van de LNH had aangegeven dat hij propecia gebruikt. Théodore is niet de enige speler die de laatste tijd op finasteride is betrapt. Ook de Amerikaanse skeletonspecialist Zach Lund, de Monegaskische bobsleeër Sébastien Gattuso en de Argentijnse tennisser Mariano Hood werden op hetzelfde middel gepakt.

Die laatste twee kregen ook een schorsing, Gattuso voor zes maanden, Hood, die inmiddels heeft aangekondigd dat hij stopt met tennissen, voor een jaar. Lund kwam er vanaf met een waarschuwing. Het lot van Théodore is voorlopig nog onduidelijk.

De positieve plas van José Théodore zal alvast voor Dick Pound, de voorzitter het Wada, geen verrassend nieuws zijn. Eind 2005 zei Pound immers in de Canadese pers dat één op de drie spelers in de LNH verboden middelen gebruiken. Dat werd hem toen niet in dank afgenomen door de bobo’s van de LNH, die Pounds verklaringen ’helemaal ongegrond en onverantwoord’ noemden.