Greenpeace vindt verdachte chemische stoffen in parfums
Foto: corbis
BRUSSEL - Bij het gebruik van parfum en eau de toilette stellen we ons bloot aan verdachte chemische stoffen die het menselijk lichaam kunnen binnendringen, moeilijk afbreekbaar zijn en mogelijk ongewenste effecten hebben op de gezondheid. Dat is de conclusie van een rapport dat Greenpeace vandaag publiceerde.

Onderzoekers gingen in 36 bekende parfums en eau de toilettes op zoek naar chemische stoffen, met name ftalaten en synthetische muskverbindingen. Die stoffen waren terug te vinden in bijna alle geteste parfums.

Volgens Greenpeace blijkt uit studies dat ,,het ftalaat DEP snel door de huid heen dringt en in het lichaam verspreid geraakt. Het wordt omgezet in monoethyl-ftalaat (MEP), dat ervan verdacht wordt het DNA van sperma aan te tasten, net als de longfunctie bij mannen. Synthetische muskverbindingen hopen zich op in vetweefsel en verergeren ook de blootstelling aan andere schadelijke stoffen.

Enkele dagen voor Valentijn wil Greenpeace de consument toch waarschuwen voor het mogelijk ’giftige’ karakter van een lief cadeautje. ,,Parfum geven en dragen, het is een mooie traditie. Zeker met het oog op de nakende Valentijdsdag", aldus Wendel Trio, campagnedirecteur van Greenpeace België. ,,Maar het is toch al te gek dat een dergelijk mooi gebaar uitmondt in de blootstelling van onze partner aan verdachte chemische stoffen."

Calvin Klein en Jean Paul Gaultier

Volgens de studie is er een hoge concentratie van het ftalaat DEP teruggevonden in Eternity for Women van Calvin Klein en in Jean Paul Gaultier’s Le Mâle. ,,In contrast daarmee zijn er ook parfums die geen detecteerbaar niveau aan ftalaten bevatten, zoals Vanderbilt van Gloria Vanderbilt", zegt de milieubeschermingsorganisatie.

Voor de synthetische muskverbindingen waren de concentraties vooral hoog bij Cartier’s Le Baiser Du Dragon en de Body Shop’s White Musk, in tegenstelling tot Puma’s Jamaica Man. Deze eau de toilette bevat bijna geen synthetische muskverbindingen, blijkt uit de studie.

De resultaten zijn voor Greenpeace de aanleiding om met de producenten van deze parfums en eau de toilettes te gaan praten over het uitfaseren van deze verdachte chemicaliën. Want gezien op de verpakking de aanwezigheid van deze chemicaliën meestal niet vermeld staat, kunnen de consumenten ze ook niet vermijden.