BRUSSEL - Een Iraans passagiersvliegtuig is vandaag kort voor het zou landen op het vliegveld van Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten neergestort. Daarbij zijn 44 van de 46 passagiers om het leven gekomen. De twee overlevenden zijn naar een ziekenhuis overgebracht. Hun toestand is kritiek.

Volgens de luchtvaartdienst stortte het vliegtuig, dat afkomstig was van het Iraanse eiland Kishzei, op ongeveer drie kilometer van de luchthaven op een open terrein neer. Na de crash vloog de Fokker 50 van Kish Air in brand. De plaatselijke televisie toonde beelden van het brandende wrak en reddingswerkersdie die tussen de smeulende brokstukken naar overlevenden zochten.


Bij de slachtoffers zijn vier vrouwen en twee kinderen, aldus de politie die de lijst met nationaliteiten vrijgaf: negentien Iraniërs, twaalf Indiërs, vier Egyptenaren, twee Filipijnen, twee Algerijnen, een Bengalees, een Chinees, een Nigeriaan, een Syriër en een ander persoon van wie de nationaliteit niet werd vrijgeggeven. De gewonden verkeren in kritieke toestand, zei een medewerker van het Al-Qasimi ziekenhuis in Sharjah. Op de grond zijn geen slachtoffers gevallen.

Vluchten naar nabije bestemmingen als Kish worden veel gebruikt door buitenlanders, vooral Aziaten, die in de Emiraten werken en om de zoveel tijd even het land uitmoeten om een nieuw visum aan te vragen. Kish is favoriet omdat de vlucht goedkoop is en er voor het eiland geen visum vereist is. De migranten, die meestal werken als arbeider of dienstmeisje, vinden er goedkope hotels waar zij op hun nieuwe visum kunnen wachten.

Kish Airlines, dat zijn kantoor in Teheran heeft, wilde nog geen commentaar geven, zelfs niet om het ongeluk te bevestigen. Naast vier Fokker-50’s voor korte vluchten beschikt de vliegmaatschappij over vier TU-154M’s voor middellange afstanden.