WELCHELDERZANDE - In het Kempense Wechelderzande, de woonplaats van de vermoorde veearts Karel Van Noppen, kreeg VRT-journaliste Siel Van der Donckt vandaag de prijs Dr. Karel Van Noppen overhandigd. Het was de tweede keer dat de prijs werd uitgereikt. Twee jaar geleden waren Bart Staes en Europarlementslid Jaak Vandemeulebroucke de laureaten.
De Stichting Dr. Karel Van Noppen schenkt de prijs aan een persoon die de voorbije jaren een verdienstelijke bijdrage heeft geleverd in de strijd voor gezond vlees. De raad van bestuur koos unaniem VRT-journaliste Siel Van der Donckt.

'Onder meer in haar boek 'Vet drijft altijd boven' maakt Siel duidelijk dat de dood van Karel niet voor niets is geweest', zei Stanny Geerts namens de stichting. Aan de onderscheiding is geen geldprijs verbonden. Van der Donckt kreeg een kunstwerk van de plaatselijke kunstenares Nicky Embrechts. Het was weduwe van Van Noppen die het schilderij overhandigde.

Siel Van der Donckt was vereerd. 'Het doet altijd deugd een prijs te krijgen', zei ze. 'Ik heb een grote achting voor Karel Van Noppen, hoewel ik de man nooit persoonlijk heb ontmoet. Karel ging tot het uiterste voor een betere wereld. Hij kwam op voor de volksgezondheid en het algemene belang'.

Van der Donckt brak in haar toespraak ook een lans voor onderzoeksjournalistiek. 'We krijgen de kwaliteit die we verdienen. Dat geldt zowel voor het nieuws als voor onze voeding. Hapklare brokken leiden tot een versmalling van onze cultuur. Ik pleit dan ook voor meer ambachtelijkheid in de vleessector en in de journalistiek'.

Op 20 februari is het precies zes jaar geleden dat veekeurder Van Noppen nabij zijn woning in het Kempense Wechelderzande werd doodgeschoten