Nys pakt zevende Belgische titel
Sven Nys gleed als de beste in Oostmalle en mocht voor de zevende keer de driekleur aantrekken. Photo News Foto: © Photo News
Op een ijzig en besneeuwd parcours heeft Sven Nys zich na een knappe remonte tot Belgisch kampioen veldrijden gekroond. Nys eindigde voor Klaas Vantornout en Tom Meeusen. Niels Albert kwam niet in het stuk voor. Hij werd door een supporter ten val gebracht en houdt daar een ribbreuk aan over.


LIVEHerbeleef de wedstrijd

Sven Nys (Landbouwkrediet) is in Oostmalle voor de zevende keer in zijn carrière Belgisch kampioen veldrijden geworden.

De Kannibaal van Baal, die al vroeg in de wedstrijd op achtervolgen aangewezen was, ontbond op twee ronden van het einde zijn duivels. Aan de aankomst had hij een kleine voorsprong op Klaas Vantornout (Sunweb-Revor). Tom Meeusen (Fidea) klopte ploegmaat Rob Peeters in de sprint om het brons.

Topfavoriet Nys volgt op de erelijst zichzelf op. Op zijn palmares staan nu al zeven nationale titels bij de eliterenners. Eerder won de Balenaar het BK ook al in 2000, 2003, 2005, 2006, 2008 en 2009.

Wereldkampioen Niels Albert (BKCP-Powerplus), die in Oostmalle op zoek ging naar zijn eerste Belgische titel bij de eliterenners, werd teleurstellend negende, schaduwfavoriet Kevin Pauwels strandde op de tiende stek. De titel bij de eliterenners zonder contract ging naar Geert Wellens.

Albert: 'Fan van Nys trok me van mijn fiets'

Aan Sporza-radio vertelde Albert hoe het kwam dat hij niet in het stuk voorkwam. 'In de buurt van een scherpe gevaarlijke bocht richting materiaalpost, trok een fan van Sven Nys me plots van mijn fiets af', aldus Niels Albert. 'Iedereen begon te juichen, gewoon onbegrijpelijk. Boegeroep, met bier gooien, tot daar toe, maar van de mensen moet je gewoon afblijven', gaf een teleurgestelde Albert mee, die voorts geen excuses zocht in het incident voor zijn verlies. 'Sven reeds vandaag een dikke koers, chapeau voor hem.'

Albert houdt een ribbreuk over aan het incident en is meteen onzeker voor de wereldbekercross in Roubaix. Nys showt driekleur in Otegem

Nys zal maandag zijn driekleur trouwens showen tijdens de nationale A-veldrit in het West-Vlaamse Otegem. Albert is er door zijn ribbreuk niet bij.

De 42e editie van 'Weversmisdagcross' is traditioneel de zogeheten herkansing van het Belgisch kampioenschap en is tevens het provinciaal kampioenschap van West-Vlaanderen.

Vorig jaar ging de eindzege er naar Niels Albert. De start wordt gegeven om 15 uur.Hebt u beelden van het incident met Niels Albert (foto of video)? Laat het ons weten. Mail naar redactienbo@nieuwsblad.be