BRUSSEL - Tipgevers hebben aan Gaia de identiteit bezorgd van de organisator van hanengevechten die maandag in een reportage van Telefacts te zien was. Gaia zal de naam van de man uit Roeselare aan het parket van Kortrijk doorspelen en klacht indienen.
De vereniging heeft de naam ook doorgegeven aan het kabinet van federaal minister Magda Aelvoet, bevoegd voor dierenwelzijn, met het verzoek de veterinaire inspectie opdracht te geven proces-verbaal op te stellen.

Hanengevechten alsook "testgevechten" zijn in ons land bij wet verboden. Wie dieren tegen elkaar ophitst om hun aanvalsdrift op te drijven, riskeert een boete tot 5.000 euro, bepaalt de dierenwelzijnswet.

In de Telefacts-reportage was een "testgevecht" te zien, dat "Franky" naar alle waarschijnlijkheid bij hem thuis georganiseerd had, aldus Gaia in een mededeling. Daarbij liet hij hanen bij wijze van training vechten voor de eigenlijke gevechten. "De hanen kweekt hij zelf om er vlak over de grens in Frankrijk mee deel te nemen aan hanengevechten die hij daar organiseert."

Gaia kreeg van tipgevers ook te horen dat mensen die vlak over de grens in Frankrijk deelnemen aan hanengevechten, geregeld verboden testkampen organiseren op Belgisch grondgebied. Volgens de informanten gedoogt de plaatselijke politie die praktijken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig