LIMA - Generaal Luis Sánchez van de Peruaanse politie is verantwoordelijk voor de vuurwerkramp in de hoofdstad Lima, waardoor op 29 december zeker 280 mensen om het leven kwamen. Dat staat in het rapport van de regeringscommissie die de ramp heeft bestudeerd.
Sánchez gaf leiding aan het plaatselijke politiekorps. Hij gaf persoonlijk opdracht een bestaand vuurwerkverbod in het rampgebied op te heffen. Dat gebeurde enkele dagen voor de ramp. Volgens de regeringscommissie kreeg de generaal geen opdracht van zijn meerderen tot opheffing van het verbod.

Maar Sánchez is volgens de commissie niet de enige hoge functionaris die verantwoordelijk gehouden moet worden voor de ramp. Ook Juan Mijichic, directeur van de afdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor de controle op naleving van vuurwerkverboden, heeft gefaald. Bovendien bekritiseren de onderzoekers enkele rechters, omdat zij pogingen van de plaatselijke politie om op te treden tegen overtreders hebben tegengehouden.

De commissie beveelt de autoriteiten aan zowel Sánchez als Mijichic op non-actief te stellen zolang andere onderzoeken tegen hen nog niet zijn afgerond.

Het rapport, dat vandaag openbaar is gemaakt, is overhandigd aan minister van Binnenlandse Zaken Rospigliosi. Die moet op basis van de bevindingen maatregelen nemen om herhaling van de ramp te voorkomen en om de verantwoordelijken te straffen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig